ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Професионални гимназии в Търговищко валидират неформално придобитите знания

Снимка: БГНЕС

В четири професионална гимназии в Търговищка област се работи по проект "Нова възможност за моето бъдеще", който има за цел да създаде система за валидиране на неформално придобити знания.

Новите промени в Закона за професионалното образование ще дадат възможност да се задълбочи политиката спрямо хората, които не притежават документ за професионална квалификация, но са придобили знания за определена професия. В Търговищка област най-добри резултати се постигат в Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусова промишленост, обобщи Пенка Колчевска-Михайлова, национален консултант по валидиране.

Броят на лицата, които са започнали консултиране са 184. 27 от тях са насочени от нашите партньорски организации. Лицата по професионално направление са 105, от които 83 са в професията "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Останалите са в професията "Храни и напитки". Така се очертава, че "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" е най-желаната професия, която се търси в момента, за да се валидира, каза Пенка Колчевска-Михайлова

Валидирането на знания, придобити в неформално учене или по време на упражняване на професията, подпомага преквалификацията и дава възможност за пълноценна трудова реализация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!