ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Поредни политически консултации за законодателната програма на НС

Снимка: БГНЕС
Нови политически консултации между парламентарно представени партии в рамките на Народното събрание се очаква да започнат в ранния следобед. Заявката беше направена миналия вторник след консултации между ГЕРБ, БСП и ДПС. Очаква се актуализацията на бюджета на Здравната каса да е основен акцент в проекта за законодателна програма на Народното събрание. 

Новите разговори между представители на трите партии в парламента имат за цел да уточнят законодателната програма на Народното събрание. Политическите сили се договориха да се върнат в пленарната зала и да работят по законопроекти, по които има пълно съгласие. Актуализацията на бюджета на Здравната каса беше акцент в разговорите между ГЕРБ, БСП и ДПС. И трите партии последователно заявиха подкрепата си за отпускане на допълнителни пари на Касата и очакваха предложението на правителството, което да обсъдят и гласуват в пленарната зала. Вчера стана ясно, че кабинетът може да отпусне 225 милиона лева за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса, което е със 103 милиона по-малко от исканата сума от Надзорния съвет на Касата.

Възможно е Законът за защита на конкуренцията да бъде заложен отново в законодателната програма на парламента, след като Законът се връща за ново обсъждане на второ гласуване в комисията по икономическа политика и туризъм. ДПС и БСП не успяха да преодолеят президентското вето, което държавният глава наложи с основния мотив, че законът може да доведе до хаос в отношенията между търговци на храни и техните доставчици. Ветото беше подкрепено от ГЕРБ. Въпреки това партиите в парламента, без "Атака", които напуснаха Народното събрание, се ангажираха да прецизират текстовете и да ускорят приемането на промените в Закона за защита на конкуренцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!