ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

САЩ депортират емигранти без документи

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съединените щати започнаха да депортират емигранти от Централна Америка, които са без документи. Техният брой се увеличи рязко през последните месеци. Депортацията идва на фона на отказа от републиканците в Конгреса да подкрепят предложението на президента Барак Обама за отпускане на 3.7 милиарда долара за справяне с кризата по южната граница.

Първата вълна от репатрации беше за 40 имигранти от Хондурас, които бяха върнати по домовете си със самолетен полет. Процесът започна в Ню Мексико и до няколко дни ще засегне и жители на Гватемала и Ел Салвадор. Мярката изпрати ясен сигнал от администрацията на президента Барак Обама, че границите на САЩ не са отворени за нелегална миграция.

Проблемът с недокументираните имигранти  придоби особена важност в последните няколко месеца с наплива на близо 60 хиляди деца от Централна Америка. Повечето от тях са били привлечени от слухове, според които веднъж стъпили на американска почва те биха могли да си узаконят престоя.

Според коментатори случващото се е хуманитарна криза, заради условията, в които живеят напусналите родината си. В много райони от централноамериканските държави жителите са заплашени от насилие. Говорителя на Белия Дом Джош Ърнест обясни, че в подобни случаи може да се кандидатства за специален статут.

Тези деца и други имигранти, които се опитват да влязат в страната без документи, ще преминат през имиграционния процес. Това означава, че техните искания за убежище ще бъдат разгледани от имиграционните власти, заяви Ърнест.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!