ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лидерите на ЕС не успяха да се договорят за водещите европейски постове

Държавните и правителствените ръководители на 28-те не успяха да се договорят за постовете на следващ върховен представител за външната политика и следващ председател на Европейския съвет. Те си насрочиха нова, извънредна среща по темата, за 30-и август, а настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой обясни:
   
За да бъде постигнато съгласие по имената на хората, които ще заемат подобни изключително важни постове, често е нужно време. Така че е напълно нормално за такъв тип деликатна задача да ни е нужно повече време и да не постигнем съгласие по всичко от първия опит. Напълно убеден съм обаче, че на 30-и август ще имаме решение.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че продължава да подкрепя италианския външен министър Федерика Могерини за европейски дипломат номер едно и беше категоричен, че този пост ще бъде даден на женасоциалист:
   
Ясно е, че върховният представител за външната политика ще бъде свързан с Партията на европейските социалисти и че тези отговорности ще бъдат възложени на жена. 

Позиция, че подобно решение би било логично, изрази и германският канцлер Ангела Меркел. Часове по-рано премиерът Пламен Орешарски заяви подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста, като обърна внимание, че шансовете й зависят от това на кое политическо семейство ще бъде даден той. Снощи е било решено отделните страни да номинират своите кандидат-комисари до края на месеца. Така избраният за председател на следващата Еврокомисия Жан-Клод Юнкер ще може да обмисли разпределението на отговорностите и, когато Европейският съвет вземе решение за ключовите длъжности, процедурата по сформиране на Комисията ще протече в най-кратки срокове. Според Ромпой, напълно е възможно Комисията да встъпи в длъжност както е планирано от 1-ви ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!