ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

1,5 млн. българи ще останат без лекарства за домашно лечение, ако бюджетът на Здравната каса се актуализира с 225 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

Милион и половина българи ще останат без лекарства за домашно лечение, ако бюджетът на Здравната каса се актуализира с 225 милиона лева, алармираха от четирите национални пациентски организации.

Пациентските организации изчислиха, че на 16-и септември Здравната каса няма да може да заплаща лекарствата за домашно лечение, ако бюджетът се актуализира с 225 милиона лева. Най-засегнати ще бъдат пациентите с онкологични заболявания, трансплантираните пациенти, тези с астма и диабетиците, които се лекуват при домашни условия.

От пациентските организации недоумяват как министърът на финансите е разпределил сумата от 225 милиона лева в предлагания законопроект - двеста милиона лева за болници и 25 милиона лева за онкоболни. Те посочиха, че уловката тук е в тези 25 милиона лева, отново става дума за лечение на онкоболните, но в болниците. Така че цялата сума отново ще се разпредели към болниците. Така, според националните пациентски организации, политиците искат да се предпазят от бъдещи лекарски протести. Според пациентските организации разиграваният политически фарс с парите на Касата присъжда смъртна присъда на милион и половина български граждани, още повече, че се противопоставят болниците на болните хора, обясниха те. Националните пациентски организации настояват да се осигурят още сто милиона лева за пациентите и да се подготви нов проектозакон.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!