ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Браншовите организации срещу непрозрачния начин на разпределяне на европарите за следващите 7 години

Снимка: БГНЕС

Браншови организации в земеделието се обявиха срещу непрозрачния начин, по който Министерството на земеделието решава как ще се разпределят европарите за сектора в идните 7 години. Веселина Миланова с подробности за поредното напрежение сред фермерите.

Въпреки сформираните работни групи, в които бранша участва, за изненада на фермерите агроведомството публикува концепции за директните плащания без в нея да е отразено мнението на реалните земеделци. Димитър Зоров:

Не може в последния момент да ни се пробутва нещо и да се каже, ние го обсъждахме, това е решението. Само че поне последователността да бяха спазили - решението да не е предхождащо дискусията, а поне да е след това.

До първи август България трябва да представи концепцията си за начина, по който ще се харчат европарите за земеделие, припомня Магърдич Хулиян.

На нас ни предстоят седем години, в които ще работим и ще вървим по програмата, която е в момента. Ние просто със затворени очи бъркаме в чувала, вадим нещо и казваме - това е най-доброто за България.

От глупост или некомпетентност чиновниците ще блокират системата, казва Ангел Вукодинов.

Че се отваря широко вратата за измами - неработещи хора да отиват и да очертават земя. Тази година имаме 16 хиляди увеличени заявления по ИСАК, защото преразпределителното плащане, което върви по същия непрозрачен начин, дава възможност да се вземат повече пари.

Половината от тези кандидати за усвояване на пари по преразпределителните плащания са изкуствено разделени малки стопанства, сочат фермерите. Едва в понеделник земеделците ще имат среща с ресорния министър. Ще стигне ли времето за промяна в концепцията, която ще представим в Брюксел, все още не е ясно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!