ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сидеров не се яви в съда по делото заради скандала на летище Варна

Снимка: БГНЕС


Провали се първото заседанието по делото срещу Волен Сидеров заради инцидента на летище Варна от началото на годината. Софийският градски съд ще направи втори опит да даде ход на процеса по същество на 15-и октомври. 

Датата беше определена от съда, след като защитата на Сидеров поиска процеса да се гледа след предсрочните избори, които, поне засега, се очаква да са на 5-и октомври. Днес националистът не дойде в съдебната зала, тъй като се оказа, че не е получил препис от обвинителния акт навреме, а едва миналата сряда. Делото се провали и заради отсъствието на свидетеля Константин Колев - полицаят, който Волен Сидеров е ударил, докато се опитвал да потуши конфликта между него и пътник от нощния полет София-Варна на шести януари. Колев трябва да каже на съда иска ли да бъде конституиран като частен обвинител в делото, в което Сидеров е подсъдим и за хулиганство. От СГС казаха за "Хоризонт", че опити да бъде връчен обвинителният акт на Волен Сидеров се правият от 18-и юни. По думите на адвоката му, депутатът от "Атака" Явор Нотев, стана ясно, че успехът е бил постигнат едва на 16-и юли. Обяснението му беше, че от месеци партията била затрупана от призовки.

Последните месеци това е ежедневие. Непрекъснато някой се мъчи да връчи призовка на друг - лично или чрез него. Говоря за възобновени дела, едни случаи, които отдавна би трябвало да бъдат решени или забравени, едно от двете, но, така или иначе, ние бяхме в една такава ситуация. Много е възможно този хаос да е довел до това. Получих обаждане от деловодството на съда, предвид на  това, че лично ме познават, и помолиха да съдействам за приемането на тези книжа. Отзовах се, но това вече стана, след като беше преминал този фатален срок - седемдневния.

В рекордни за родните ни стандарти срокове прокуратурата обвини Сидеров в хулиганство и лека телесна повреда, нанесена на полицай. Преди това главният прокурор поиска имунитета на националиста Сидеров и съпартийците му, част от които бяха заедно с него на самолета София-Варна, а после и по време на скандала на летището, показно, но без каквато и да е правна стойност, хвърлиха заявления за отказ от депутатска защита на председателя на Народното събрание.

Държавното обвинение бързо написа обвинителния акт за инцидента, който започна със словесен сблъсък с френски дипломат във въздуха и ескалира на земята до сблъсък с един от пътниците и с полицай. Делото е в съда от началото на април, но започва едва сега заради имунитета, който Волен Сидеров получи от участието си в листата на "Атака" на евровота. В многобройните си коментари по повод инцидента националистът говори за политическа поръчка и провокация и даваше пример с друго разследване срещу него от 2006-а година, завършило с оправдателна присъда. Делото тогава ще се запомни с масовото присъствие на съпартийци на Сидеров пред и вътре в Съдебната палата.


Репортаж, излъчен в предаването "12 плюс 3", е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!