ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа

Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа. Отменени са всички празненства, а националните знамена ще бъдат свалени наполовина.

Вицепремиерът и говорител на правителството Бюлент Арънч заяви:

Ние подкрепяме преговорите за прекратяване на огъня. Но осъждаме клането на палестинския народ от страна на Израел. Турция винаги е провеждала принципна политика, в подкрепа на справедливостта, а не силните.

Палестинският въпрос се счита за национална кауза на Турция. Не минава и ден без протестни демонстрации, а депутатите приеха декларация, осъждаща действията на Израел. Турският премиер Реджеп Ердоган определи нападенията на израелската армия като геноцид, а защитата на палестинската кауза заема основно място в предизборната му кампания за президент.

Много общини обявиха бойкот на Кока-кола и на израелските стоки след израелските удари срещу Газа. В социалните мрежи се разпространяват призиви ”не пийте Кока-кола заради Газа”, "няма да бъдем солидарни с войната", ”протестираме срещу жестокия Израел”.

Ситуацията в Турция напомня кризата през 2011-а година във връзка с рейда на кораба "Мави Мармара", при който бяха убити деветима турски граждани и заради който турскоизраелските отношения бяха замразени. Израел миналата седмица намали състава на дипломатическите си мисии в Турция поради риск за тяхната сигурност. Израел призова своите граждани да не посещават Турция. Отменени са много резервации за следващите месеци, съобщават туроператорите. Делът на израелските туристи е по-малко от 1% от общия брой на туристите, поради което не се очаква като цяло да повлияе на турския туризъм.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!