ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдът остави в ареста задържаните по аферата КТБ

| обновено на 22.07.14 в 17:16
Снимка: БГНЕС

След едночасов размисъл Софийският апелативен съд потвърди определението на Софийския градски съд, с което заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова и главният касиер Маргарита Петрова бяха оставени за постоянно в ареста. Под домашен арест остава и главният счетоводител Мария Донева.

Според съдебния състав е налице обосновано предположение, че заедно с изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев, те са присвоили близо 206 милиона лева.

Съдебното заседание беше по жалби на трите обвиняеми - заместник главната счетоводителка Борислава Кючукова, главната касиерка Маргарита Петрова и Мария Димова - главен счетоводител, която заради онкозаболяване е под домашен арест. Четвъртият обвиняем за присвояване на близо 206 милиона лева е Орлин Русев, изпълнителен директор на КТБ, когото обаче съдът пусна на свобода срещу 10 000 лева. Макар прокуратурата да не протестира неговата мярка за неотклонение, той дойде в Съдебната палата в знак на солидарност с трите жени. 

Според съдийския състав Мая Цонева, Алексей Трифонов и Пламен Дацов освен обосновано предположение за извършено престъпление е налице опасност трите жени да извършат друго престъпление.

Въпреки възраженията на защитата, магистратите се довериха на прокурорските свидетели и на прясно представената днес счетоводна експертиза, с уговорката, че това са начални действия, а решението по мярката за неотклонение не е присъда "виновен".

Новосъбрани 6 тома с доказателства отложиха са часове крайния съдебен акт, който видимо изненада роднини и адвокати.

Съпругът на главната счетоводителна Борислава Кючукова беше категоричен на влизане в съдебната зала в нейната невинност: Всеки ден съм я карал до Следствието. Всеки ден беше силно притеснена. И се притесняваше, най-вече, да не стане жертва и някой да не си измие ръцете с нея. Защото иначе просто няма от какво да се притеснява. Казваше, че натискът е огромен... да посочи виновен. Не са й казвали име, намеквали са го.

Името на Цветан Василев беше част от пледоариите на прокурорите и адвокатите, макар, че той не е част от обвинението. Името му провокира адвокатът на главната касиерка Маргарита Петрова - Татяна Дончева, да представи трите обвиняеми като жертва на "титанична война за дълготрайни активи":   Тези три жени са жертва на една титанична борба между колоси, родени от абсурдността на българския преход, който даде възможност за 25 години на няколко пъти, определени икономически формирования да награбят държавата и да започнат да свирят през държавната администрация като на пиано. Само, че тук има тежък конфликт, вътре в самата група. Но аз не смятам, че тези три жени трябва да бъдат изкупителна жертва на това.

Съдът няма как да избяга от темата за Цветан Василев и да не говори за нея. Той, обаче няма право да се произнася дали Василев е съучастник и дали срещу него трябва да се повдига обвинение. Това записав в мотивите към решението съдия Алексей Трифонов и припомни, че решението за обвинението е право на прокуратурата. Такъв беше и коментарът на прокурора по делото Иван Гешев: Г-н Цветан Василев дали ще бъде привлечен и кога ще бъде привлечен, ще преценява единствено прокуратурата, въз основа на събраните доказателства. Когато се стигне до този етап на производвство и ако се стигне, ще бъдете уведомени. Единственото, което мога да кажа, аз го казах и пред градския съд и мисля да приключвам, основният въпрос по това дело го каза финансовият министър - това дали е банка или пирамида. Аз бих добавил, ако е пирамида кой е фараона. Това е въпросът. Този въпрос се дължи не само от съдебната власт, а и от много други органи.

Обвинението беше представлявано на заседанието от двама прокурори - апелативен и градския Иван Гешев . Преди дни в подробно интервю Гешев коментира разследването по КТБ. Защитниците на четиримата обвиняеми реагираха доста остро срещу коментара му, наричайки го недопустимо и нарушаващо следствената тайна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!