ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Мерджанов: Ръководството на БНБ да не подава оставка, а да изпълнява ангажиментите си

Атанас Мерджанов
Снимка: БГНЕС
Председателят на парламентарната група на Коалиция за България  Атанас Мерджанов призова управителя на Българската народна банка Иван Искров да не се поддава на влияния. Според него ръководството на БНБ трябва да си свърши работата по казуса Корпоративна търговска банка, а не да депозира оставката си. Мерджанов определи писмото на Искров до председателя на парламента като несериозно.

Аз искам да се обърна към представителите на Управителния съвет на Българската народна банка и специално към г-н Искров да си изпълняват ангажиментите по Конституция и по закон. Още от самото начало ние сме предявили изисквания да бъде предоставяна обективна и точна информация за състоянието на Корпоративна търговска банка. Иначе такива епистоларни жанрове - оставки в условно наклонение, пък ако се съберем, ако сме съгласни политическите сили, това е несериозно. Да предоставят информация, да бъдат стриктни и да не се поддават на чужди и корпоративни влияния, настоя Мерджанов.

В отговор на критиките за КТБ и призивите на ГЕРБ за оставка, вчера Искров заяви готовност да се оттегли, но само ако партиите се договорят предварително кой ще го наследи начело на Централната банка.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента днес, че репутацията на БНБ за последния месец се е сринала и най-малкото, което може да се търси като отговорност на нейния управител, е да си подаде оставката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!