ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

България част от инициатива за спиране на опасно споразумение на ЕС със САЩ

Снимка: andrey-kovatchev.eu

За "разумно и балансирано споразумение за свободна търговия със Съединените щати" се обяви новоизбраният председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

"Анахронизъм е в 21-ви век, европейците и американците все още налагат мита върху продукти на другия. Те трябва да бъдат бързо и напълно премахнати. Аз вярвам, че можем да отидем значителна крачка напред в признаването на другите продуктови стандарти или да работим за трансатлантическите стандарти", каза той пред европейските депутати, но и беше категоричен - компромиси със здравеопазването и със стандартите за защита на данните или европейското културно многообразие няма да се правят в името на свободната търговия.

Юнкер обеща  по-голяма прозрачност към гражданите и Европейския парламент по време на всички етапи от преговорите. До финализирането на преговорите по Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите остават около 6 месеца.

Остават и още доста спорни въпроси. България е една от 7-те държави членки на Съюза, които, позовавайки се на текстове от Лисабонския договор, са създали Европейска гражданска инициатива за прекратяване на преговорите по споразумението, заради опасения, че ако  то влезе в сила, строгите европейски изисквания ще отстъпят място на по-занижените стандарти на американските стоки и така пазарите на Европейския съюз ще се отворят за опасни храни, ГМО култури,  токсични земеделски препарати, горива, неотговарящи на екологичните изисквания, канцерогенни опаковки и бутилки.

За ползата от споразумението и страховете от него, Силвия Великова разговаря с евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!