ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лешек Хенсел: Полша следи с внимание ставащото в Източна Украйна

Снимка: Гергина Дворецка

Още от самото начало на кризата ситуацията в Украйна е била повод за безпокойство сред управляващите във Варшава според полския посланик у нас Лешек Хенсел. Мандатът на полския дипломат у нас изтича в края на месеца.

Полша се притеснява от събитията на киевския Майдан, на полуостров Крим и от действията в Източна Украйна, каза още посланикът.

Срещата във Варшава, организирана от полския президент Бронислав Коморовски, е показала и сериозните притеснения на Източна Европа от ставащото в Украйна, коментира още Лешек Хенсел и добави:

Източна Европа се чувства най-силно застрашена от този конфликт, който се развива в източната част на Украйна. Защото всички държави, които се присъединиха към НАТО и общата отбрана, смятаха, че ще помогне за стабилизирането в нашия регион.

Според посланик Хенсел расте интересът на полския бизнес към България, което се потвърждава и от увеличаващите се полски инвестиции в страната ни, които възлизат на 130 млн. евро, за разлика от българските в Полша, които са 2 млн. евро. Поляците преоткриват България, беше категоричен той. 200 000 полски граждани идват като туристи в България, а около 4000 поляци са закупили жилища у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!