ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Първият национален събор "Войводска среща" ще се проведе в местността Добромерица край Жеравна

Снимка: www.jeravna.com

Първият национален събор "Войводска среща" ще се проведе в местността Добромерица край Жеравна. Организатори на тридневната проява са Патриотичното сдружение "Пазители на българщината", Фондация "Българе", Община Котел, ентусиасти и потомци на хайдути и войводи от Сливен. Идеята е българите да се обединят и да работят за запазване на родовата памет, историята, традициите и фолклора. 

Войводата на чета с патрон Панайот Хитов Марин Кавръков от Сливен за партиотичната мисия на събитието:

Тая година на рождения ден на Хаджи Димитър на 10-и май се събрахме в Жеравна хора от цяла България, които мислим по този начин, и решихме да направим събор на четите в България, на войводите. Всички трябва да бъдат облечени, както са се обличали навремето хайдутите – с ямурлуците, със сабите, с пищовите, с пушките. Използвахме на Раковски книгата "Горски пътник" като устав на четите в България. Четата трябва да има седем човека, да има войвода, подвойвода, касиер и байрактар.

Партиотичната кауза на първия събор "Войводска среща" е събиране на средства за изграждане на мемориала "Юнашки глави" в Жеравна в памет на 7-те жеравненци от четата на Стоил Войвода, загинали в Априлското въстание. Рождението на Левски ще се отбележи със спектакъл на ансамбъл "Българе" в първата вечер. Вторият ден е за представяне на четите и обявяване на каузите им, чевермета, хайдушки огньове и конкурси за автентично облекло, въоръжение и бойни умения. Третият ден е за веселие. Очаква се до следващия събор четите да сторят много добри дела за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!