ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бойко Борисов предложи Калин Христов за управител на БНБ

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов предложи Калин Христов за управител на БНБ на мястото на Иван Искров. Христов е член на настоящия управителен съвет на централната банка. Преди година бе финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков. 

В отговор на предложението на Борисов председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов заяви, че трябва да бъде сменен целият управителен съвет на БНБ, но решението за това трябва да вземе следващият парламент.

По-рано президентът Росен Плевнелиев призова Народното събрание "да се произнесе най-скоро по кадровия проблем" в Централната банка. В противен случай политиците трябва да се въздържат от коментари, които могат да накърнят доверието в БНБ, каза държавният глава. В обръщение към парламента Плевнелиев повтори призива си за актуализация на държавния бюджет и право на служебното правителство да вземе външен заем.

Коалиция за България се противопостави решително на това искане. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи като компромис Народното събрание да приеме актуализация на държавния бюджет в параметрите, зададени от кабинета "Орешарски".

По-късно в кулоарите на парламента на въпрос на "Хоризонт" дали трябва да падне банковата тайна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е необходимо: Специално за КТБ не е нужно да падне банковата тайна, защото прокуратурата по закон, данъчните служби по закон, комисията за конфискация по закон могат да направят това нещо. Така че, не е нужно да се веят имена, а просто след време ще разберем по арести и по конфискуваните имоти. Така че е абсолютно прав президентът. ГЕРБ няма да прави коалиция с ДПС, категорично заяви Борисов. Той обаче добави, че това не пречи да се обединят, когато имат общи позиции: Ние в края на краищата ясно мотивираме темите, по които имаме една позиция с ДПС. В случая Кристалина Георгиева, бюджета, смяната на управителите. Какво има повече да го коментираме. Ако се налага да се спасява държавата, да. Категорично казах, че коалиция с ДПС няма да правя, но това не значи, че не можем да бъдем толерантни като политически партии и това сме длъжни да го направим. 

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!