ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Честваме Светите Седмочисленици

| обновено на 27.07.14 в 12:43

На днешния ден православната църква чества Свети великомъченик Пантелеймон и Светите Седмочисленици.  Десетки вярващи се стекоха в столичния храм "Св. Седмочисленици", за да се присъединят към празничната служба. Тържествената литургия, с която бе отбелязан и храмовият празник, бе оглавена от патриарх Неофит в съслужие с Тивериополския епископ Тихон и храмовото духовенство.

В словото си Негово светейшество подчерта значимостта на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, "допринесли за обществения и духовния просперитет на славянските държави въпреки неуспеха на Великоморавската мисия". Множество вярващи получиха лично благословение от патриарх Неофит.

По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители – Св. Св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици. 

Днес ще бъде ръкоположен нов епископ - архимандрит Поликарп, духовен надзорник на Видинската епархия и предстоятел на катедралния храм на Видин "Св. Димитър Солунски". Той ще получи титлата на Белоградчишки епископ и ще бъде викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Също днес в Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча" отваря врати новопостроена църква. Църквата се намира в двора на манастира и е посветена на двама светци - Свети Пантелеймон и Света Параскева. Църквата е построена на два етажа по подобие на Боянската църква и на църквата край Асеновата крепост. Тя е в стил  на храмовете, градени по времето на  Първото българско царство. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!