ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Зинаида Златанова: Съдебната реформа е в застой

Златанова отчете като успех прекратения натиск върху съдиите

| обновено на 28.07.14 в 17:22
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът в оставка Зинаида Златанова отчете като успех на своя екип прекратения натиск върху съдиите. На прощална пресконференция тя призна, че съдебната реформа е в застой заради липсата на политическа воля и стабилно мнозинство.

Искам да започна с това, което в поредица доклади в изминалата година повтаря и Европейската комисия. Политическата ситуация в страната със сигурност не беше благоприятна за извършване на радикални реформи. Това заключение остава валидно за съжаление за следващите месеци, в които ще имаме две правителства, едното от които служебно, предупреди Зинаида Златанова. Ситуацията според нея е добра възможност съдебната система да докаже своята независимост. Оценявайки свършеното от екипа си, Златанова припомни част от наследството, което е заварила:

Една правосъдна система, подложена на силен и системен натиск от изпълнителната власт. Нека никога да не го забравяме това. Няма да спра да го повтарям, за да не се случва никога повече. Проблеми със сградния фонд на съдебната власт, много голямо забавяне при разработване на ключови законопроекти, какъвто е например Наказателният кодекс, натрупани дългове от неплатени местни такси и такси за предходни години, най-вече на съдебните сгради - само за София около 5 милиона лева, неразплатени сметки към доставчици, много забавени проекти, финансирани от Европейския съюз или от други донори. В някои случаи забавянето беше от 33 месеца. Назначения, несъобразени със законовите изисквания в Министерството на правосъдието

Повече от 40 минути екипът на Министерството на правосъдието изброяваше постигнатото в краткия си мандат. Сред него стратегии, които завещава на следващия правосъден екип, като констатира, че съдебна реформа - това не е технически въпрос, а високо политически въпрос.
   Зинаида Златанова призова: В следващия парламент, ако намерят сили в себе си и управляващите, и опозицията, които и да са те, да направят една декларация за съгласие по основните насоки поне на съдебната реформа в следващите седем години.
   Най-после избор на нов главен съдебен инспектор и приемане на готовия вече проект за Наказателен кодекс бяха част от въпросите, по които Зинаида Златанова препоръча търсене на политическо съгласие в следващия парламент.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!