ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Високоскоростен влак свързва Истанбул с Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция пусна първия си високоскоростен влак между двата големи града – столицата Анкара и мегаполиса Истанбул. Официално новата линия беше открита от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заедно с министрите си се качи на влака за първото пътуване. Само през първия ден линията са използвали 5 хиляди пътници.

Новата линия е един от най-амбициозните проекти на турското правителство. Но последователни аварии, както и проблеми, свързани със сигурността, забавиха строителството, което се проточи почти 10 години. Същевременно началната и крайната спирка на високоскоростната линия е на азиатския бряг на Истанбул, което означава, че няма да достига до европейския бряг на мегаполиса. Това ще стане възможно след окончателното завършване на гигантския транспортен проект "Мармарай", част от който ще минава по дъното на Босфора.

Засега с бързия влак пътуването между Анкара и Истанбул, разстоянието между които е 511 км, се намалява до три часа и половина, тъй като скоростните влакове се движат с до 250 км в час. Турция произвежда сама вагоните и локомотивите на скоростните влакове. 

Високоскоростната жп линия е на стойност 4,25 милиарда щатски долара. Цената на един еднопосочен билет е 70 турски лири (приблизително 25 евро).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!