ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Без промени в разпределението на земеделските субсидии за следващите 7 години

Снимка: БГНЕС

Въпреки съпротивата на браншовите организации Министерството на земеделие ще внесе без промени в Министерския съвет концепцията за начина, по който ще се разпределят субсидиите за земеделие през следващия 7-годишен период. Това стана ясно след заседание на ресорната парламентарна комисия, на която концепцията беше обсъдена. Основният протест е срещу предложената от ДПС схема за подпомагане на дребните стопани с по 1250 евро.

Според Пламен Драгнев от Асоциацията на агроекологичните производители това е форма на социално подпомагане, с която се печелят гласове за избори:

Всички браншови организации се обединихме категорично против схемата за дребните земеделски стопанства. Тази схема по никакъв начин не е ефективна, тя не стимулира конкурентоспособността в земеделието, а напротив, стимулира разпокъсването на земята и имаме опасения, че ще се стартира с изнудване, което реално вече е факт, изнудване на фермерите от собствениците на земята за увеличаване на рентите при кандидатите под въпросната схема. За дребните стопанства се очаква да бъдат повече от 116 хиляди. Никаква проверка. Дават се едни пари на калпак, това си е абсолютна форма на социално подпомагане.

Крайният срок, в който България трябва да представи в Брюксел концепцията за разпределяне на субсидиите е 1-ви август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!