ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Александровска болница е получила 300 хиляди лева за дихателни апарати

александър мускулна дистрофия видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Министерството на здравеопазването е превело 300 хиляди лева по сметка на Александровска болница за закупуване на дихателни апарати за младежите с нервно-мускулни заболявания. От пациентската организация искат апаратите да бъдат в отделен център.

Асоциацията за невромускулни заболявания е раздала 44 апаратd, но те не достигат, каза председателката Виолета Антонова:
В момента пратих едно семейство в Александровска болница, може би преди десетина дена беше, бях му дала дихателен апарат, но той дефектира и детето в момента е в болница. Казали са от Александровска болница, че ще го предоставят апарата. Надявам се, че те самите ще започнат да притискат вече министерството. Предлагам да има такава банка, която да може да поддържа апаратите, когато отпадне нуждата от него да ги прибира отново, да ги почиства. Не може веднага да ги дадеш на друг.
Около 6 хиляди са децата и младежите с мускулна дистрофия у нас и поне половината се нуждаят и от специални легла. Родителите не могат да закупят всички нужни помощни средства за децата си. Цената на специалното легло е между 700 и 1800 лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!