ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

НАТО призова Русия да спазва договора за ракетите със среден обсег

Андерс Фог Расмусен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са информирали НАТО, че Русия нарушава подписания през 1987-а година от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън договор за унищожаване на ракетите със среден обсег. По този повод генералният секретар на Алианса излезе с обръщение към властите в Москва да се придържат към поетите договорености

Съединените щати са убедени, че Русия не изпълнява задълженията си по договора, който предвижа да бъдат ликвидирани наличните ядрени и конвенционални балистични ракети със среден и по-малък обсег – от 500 до 5 500 километра, както и да не се произвеждат и изпитват нови ракети от този клас.

От изявлението на Расмусен не става ясно точно какви нарушения е направила Русия и какви данни за тях са представили Съединените щати пред Северноатлантическия съвет. Генералният секретар на НАТО обаче припомня, че договорът има за цел да намали заплахите за сигурността и стабилността в Европа, най-вече – от неочаквана атака срещу стратегически цели. 

Този договор има специално място в историята, той е ключов елемент за евроатлантическата сигурност, и трябва да бъде съхранен.

.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!