ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Вигенин: Кристалина Георгиева трябва да започне да се изказва по външнополитическите въпроси

Снимка: БГНЕС


Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин обяви на последната си пресконференция, че ако Кристалина Георгиева желае да заеме поста на върховен представител на Евросъюза по външната политика, трябва да започне да се изказва по външнополитическите въпроси.

Подкрепата на премиера Пламен Орешарски за издигането на Кристалина Георгиева за дипломат номер едно на ЕС е била съгласувана с Вигенин на 16-и юли, коментира той и допълни, че президентът Росен Плевнелиев не е постъпил правилно като е лансирал кандидатурата без да я съгласува с правителството, в чиито правомощия е това.

България е работила активно и в сферата на енергийната дипломация, каза министърът в оставка. Той е попитал всяка една от държавите, през които ще минава "Южен поток", и се е убедил, че той е важен за всяка една. Вигенин бе категоричен, че руският газопровод не може да се реализира, ако не се спазват европейските правила.

Санкциите срещу Русия няма да се отразят върху България директно, бе категоричен първият ни дипломат. Те ще имат дългосрочно влияние върху диалога между Брюксел и Москва.

България следи диалога между Гърция и Македония. Страната ни има своите предпочитания за името, но не иска да участва в спора директно, допълни министърът в оставка.

Репортаж от отчета на Криситян Вигенин, излъчен в предаването "Нещо повече" - в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!