ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турските граждани в чужбина гласуват за президент

Снимка: БТА
Тези дни десетки хиляди турски граждани в различни страни по света, включително и в България, гласуват за избирането на президента на Турция.  За пръв път в историята на страната турските граждани имат право да упражняват вота си в страните, където живеят.

Според новия турски избирателен закон гласуването в чужбина се провежда една седмица по
-рано от вота в Турция, който ще бъде на 10 август. А ако има втори тур,той ще се проведе на 24 август в Турция и съответно една седмица по-рано в чужбина.

 

В България също се провежда вот. В турското посолство в София и в консулските служби в Пловдив и Бургас са разкрити избирателни секции. Според турските официални източници в България живеят 8 287 турски избиратели. Гласуването в България започна в петък и ще приключи на 3 август.

  В София първи са се явили пред избирателните урни турските студенти, които учат в различни български университети.

  Освен в България в още 53 страни по света турските граждани упражняват правото си на вот. Близо 3 млн. турски избиратели живеят в чужбина, най-много са в Германия, където има и най-много избирателни секции.

  Трима са кандидатите за президент - настоящият премиер Р. Т. Ердоган, кандидатът на опозицията Екмеледдин Ихсаноглу и кандидатът на кюрдите Селяхаттин Демирташ


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!