ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Министърът на правосъдието е с отнети адвокатски права заради неплатен членски внос

| обновено на 07.08.14 в 18:06
Снимка: БГНЕС
Служебният вицепремиер и министър на правосъдието потвърди информацията на сайта "Гласове", че е с временно спрени адвокатски права. От екипа на Христо Иванов обясниха, че причината е неплатен членски внос.

Проверка на сайта в регистъра на адвокатурата е показала, че след 2009-а година Иванов има няколко различни по тежест наказания, като последното е 6-месечно лишаване от адвокатски права, което изтича на 28 септември. От публикацията обаче не става ясно защо е бил санкциониран.

Отговорът дойде от правосъдното министерство и започва с уточнението, че това, че министърът не е плащал членския си внос, няма отношение към заемания пост в правителството.

Нарушенията не са свързани с уронване престижа и достойнството на професията или нарушаване на професионалната етика и морала и не нарушават адвокатската тайна - пише в прессъобщението от правосъдното ведомство.

Там е обяснено също, че заради ангажираността на Христо Иванов в неправителствения сектор той не е упражнявал адвокатска професия в последните години. По информация на "Хоризонт" министърът вече е платил членският си внос. Предстои да внесе и наложените му глоби, след което ще поиска да бъдат възстановени и адвокатските му права.

Междувременно агенция БГНЕС съобщи, че според справка в регистъра на Министерството на правосъдието за организациите в обществена полза, в последните три години фондацията, чийто програмен директор е Иванов - Българският институт за правни инициативи, не е предоставила годишен доклад за дейността си. От БИПИ коментираха, че разполагат с документи за обратното.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!