ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Има европейска заповед за ареста на Цветан Василев

| обновено на 12.08.14 в 17:58
Снимка: БГНЕС

Две седмици след публикацията на австрийския вестник "Дер Щандарт", че мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е заплашен от повдигане на обвинение за злоупотреби,  българската прокуратура съобщи, че от 28-и юни той е обвиняем и се издирва чрез Шенгенската информационна система и Интерпол. Информацията е била забавена, за да не се навреди на разследването, обясняват от държавното обвинение.

Обвинението срещу Василев е задочно и е за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. За Василев е издадена европейската заповед на арест.  Той остава в неизвестност, въпреки че неофициално се твърди, че е във Виена, откъдето даде няколко интервюта и пусна открито писмо до медиите, за да каже, че е в чужбина от страх за живота си.

Василев е обвинен, че е склонил изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев и главната касиерка Маргарита Петрова да присвоят 206 милиона лева.

Русев, Петрова и главната счетоводителката и заместничката ѝ са с обвинения от близо месец. От 25-и юли с обвинения са и Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков и Александър Панталеев. Тези, които не са в ареста, са със забрана да напускат България. Така в пълна конфиденциалност обвиняемите по аферата "КТБ"  само за месец са се увеличи два пъти  Досега най-високостоящият обвинен за аферата беше подуправителят на КТБ Цветан Гунев.

До обвинението срещу Цветан Василев се стига след две съдебни произнасяния в рамките на дела за мерки за неотклонение, в които се коментира ролята на банкера в източването на КТБ.

В събщението си от днес второто от поредицата, информираща за прокурорската работа по аферата "КТБ", се отричат твърденията на отстранените изпълнителни директори на банката, че незаконно се изнасят оригинални документи от банката за нуждите на Софийската градска прокуратура, но се обяснява, че един от тези директори е наредил да се скрият части от кредитни досиета и да се нарежат 14 чувала документи. Иззети са и чувалите с нарязани документи, като разследващите са установили, че унищожаването е станало на 21-ви юни ден след като КТБ беше поставена под специален надзор и е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Съобщава се и за изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи, които са намерени при претърсване "в помещение в сграда в столицата".

В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст "да се махнат при проверка", "да не се дават на одиторите" и други подобни, съобщават от държавното обвинение. Разследването продължава с назначаването на ключовата финансово-счетоводна експертиза, която ще се възложи на международна организация с безспорен експертен опит. Изрично се уточнява, че разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите на гражданите.

Случайно или не официално съобщение на прокуратурата за новия статут на Цветан Василев беше публикувано на рождения му ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!