ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

По повод въздушните удари на САЩ по бойци от групировката "Ислямска държава" в Ирак вестник Ню Йорк таймс публикува дискусия между различни експерти за ефективността на тези действия за спасяването на обкръжените цивилни иракчани. Според бивш офицер от американските специални части ударите по въздуха могат да помогнат много, но те са най-ефективни, когато са координирани и се базират на информация от компетентни и добре обучени бойци на земята. Засега обаче Пентагонът изключва започването на сухопътна операция в Ирак.

По същата тема Вашингтон пост пише, че реакцията на администрацията на президента Барак Обама на този блицкриг на ислямистите в Северен Ирак е била дефинирана още в началото като ограничена военна намеса.

Лондонският Дейли телеграф пише в заглавие, че Великобритания има "моралното задължение" да се присъедини към военната кампания срещу ислямистите в Ирак.

Руският печат коментира започналото вчера посещение на държавния глава Владимир Путин в Крим. На полуострова, станал през март част от федерацията, са пристигнали също депутати от двете парламентарни камари и кабинетът начело с премиера Дмитрий Медведев. Според президентския прессекретар Дмитрий Песков в края на обиколката Путин "ще се обърне с наситена реч към политическия актив на страната", пише Росийская газета.

Правителството в Москва разработи проект за федерална програма по развитието на Крим през 2014-2017 година. За 654 милиарда рубли Русия ще построи там мост през Керченския пролив, ще реконструира жилищно-комуналното стопанство и ще оправи водоснабдяването, осигурявано в момента главно от Украйна, пише Комерсант. Москва предвижда да гради в Крим нови пътища, туристически паркове и промишлени клъстери.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!