ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Българските ученици, студенти и докторанти могат да ползват медицинска помощ по време на обучението си в ЕС

Снимка: БГНЕС

По времето на обучението си в държавите от Европа българските ученици, редовни студенти и докторанти по държавна поръчка могат да ползват медицинска помощ от пакета за публично здравеопазване в съответната държава, ако са с непрекъснати здравноосигурителни права у нас. 

При записване в съответното учебно заведение в Европейския съюз и при успешното завършване на всяка учебна година или семестър редовните студенти, до навършване на 26-годишна възраст, трябва да предоставят в съответното териториално поделение на НАП, по местоживеене в България, удостоверение със заверен превод на български език от чуждото учебно заведение. Документът удостоверява, че те са редовни студенти там, което ще приведе в действие съответната разпоредба на закона за здравното осигуряване и здравните им вноски ще бъдат заплатени от републиканския ни бюджет.

Редовните студенти над 26-годишна възраст трябва да се самоосигуряват. Предоставената неотложна медицинска помощ на българските ученици и студенти е за сметка на НЗОК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!