ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лишените от свобода ще могат да гласуват за ЕП

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският съд по правата на човека за пореден път призна правото на лишените от свобода да гласуват в избори за Европейски парламент. По делото Фърт и други срещу Обединеното кралство, Съдът намери нарушение на член 3 от Протокол № 1 заради това, че законодателството на Обединеното кралство е лишило затворниците с ефективни присъди да гласуват на изборите за Европейски парламент през 2009 г.

Това е поредно осъдително решение срещу Великобритания по този член. С предишни решения Съдът в Страсбург намери нарушения на член 3 заради законовите разпоредби, забраняващи на затворниците да гласуват на парламентарни избори и на избори за Европейски парламент.

Съдът отбелязва, че след макар правителството да е внесло законопроект в двете камари на парламента, но той още не е гласуван. Установявайки нарушение, Съдът, следвайки предходната си практика, не присъжда обезщетение за нарушеното право.

За разлика от предходните дела, по Фърт той не присъжда и разноски поради това, че, веднъж установено, че нарушението е въпрос на законодателна уредба, подаването на жалба в ЕСПЧ е въпрос единствено на запълване на формуляра на жалбата от самия жалбоподател.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!