ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протест в защита на журналисти от "Капитал"

| обновено на 21.08.14 в 10:17

Журналисти, представители на неправителствения сектор и граждани се събраха на протест в защита на редакторите от вестник "Капитал" Алексей Лазаров и Николай Стоянов, на които прокуратурата извърши проверка заради материали по аферата КТБ.  Според протестиращите действията на прокуратурата са заплаха за свободата на словото. Десетки журналсти, представители на направителствения сектор и граждани символично застанаха пред палатата, за да дадат знак на съдбната система и на прокуратурата в частност, че действията им са недопустими и притеснителни.

До протеста са стигна, след като преди дни Софийската районна прокуратура разпореди проверка срещу управляващия редактор на вестник "Капитал" Алексей Лазаров и редактора на изданието Николай Стоянов. Поводът стана сигнал, подаден от изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов.

Протестиращите са озадачени от публичната реакция на прокуратурата след разпита на двамата журналисти, в която се прави оценка на публикациите във изданията "Дневник" и "Капитал". Протестиращите декларираха убеждението, че медиите трябва да бъдат оставени да работят в среда, освободена от натиск, което е изключително важно за развитието на една държава.

Без медии ние няма да бъдем информирани, няма да можем да реагираме и като гражданско общество, категорични са събралите се хора. Аз съм Галя Тодорова и съм дошла да протестирам срещу това, прокуратурата да бъде прокуратура по поръчка. Искам да декларирам още веднъж личното си убеждение, че медиите трябва да бъдат оставени да работят в една срада, свободна от натиск и репресии. 
Действията на прокуратурата показва изострена чувствителност към въпроса, какво се случва с българската журналистика - убеден е Алексей Лазаров, един от разпитаните в полицията жуналисти. Ако прокуратурата започне да привиква журналистите за повечето критични или обективни или каквито и да било статии - това може да се превърне в инструмент за натиск над свободните медии.  

Другият разпитан Николай Стоянов изрази недоумението си защо точно сега се случва това, след като за въпросното дружество "Вотстрой-98", свързано с Делян Пеевски, което е подало сигнала до прокуратурата, се е писало многократно: Всъщност досега от неговото дружество не сме имали никога желание за право на отговор, опровержение на наши материали. След като сме твърдяли свързаност с други лица, никога не е изтъквано, че това не е вярно по каналния ред. Така че за нас е странно директно да се сигнализира прокуратурата за такива неща.
Но най-големият проблем според протестиращите е публичната реакция на прокуратурата.
Работа на прокуратурата ли е, да прави дискурс-анализ на журналистически статии? Да ги определя като манипулативни? - попита Ралица Ковачева, журналист.
 
В предаването "Преди всички" управителят на Центъра за развитие на медиите Асен Величков коментира подадения сигнал за проверка: Той е много интересен – по един член от закона, по който се проверяват заплахи по телефона за бомби. Очевидно е, че във въпросния материал никъде няма заплаха за бомба, но явно се е наложило да викнат и автора на статията, и главния редактор, за да потвърдят, че няма такова нещо.

Около 250 души са откликнали във Фейсбук, посочи Величков и добави: Идеята е с леко намигване малко да помогнем на прокуратурата. Нашата организация от 15 години се занимава с подкрепа на качествената журналистика и отличаване на добрите журналистически работи. Прокуратурата от известно време и тя навлезе в тази ниша. Миналата година отличиха колегата Борис Митов, тази година са решили Алексей Лазаров и Николай Стоянов. Малко подходът им е странен и не привлича внимание, та решихме да им помогнем.

Журналистите трябва да бъдат оставени да си вършат работата, категоричен е Асен Величков. Подобни привиквания са много лош сигнал и ние няма да пропуснем да алармираме нашите партньори – европейски и международни, изтъкна той.

Цялото интервю на Таня Милушева с Асен Величков можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!