ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Джо Байдън: САЩ са готови да помогнат на Ирак да изгради федерална система

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ са готови да помогнат на Ирак да изгради федерална система, която да децентрализира управлението.  В статия във "Вашингтон пост" Байдън заяви, че Ирак бележи напредък в сформирането на ново правителство, но подчерта, че конфесионалните разногласия подхранват екстремистки движения като "Ислямската държава".  Според вицепрезидента федерализмът се очертава като възможен подход за бъдещето на Ирак.

Съединените щати са готови да действат срещу "Ислямска държава" и в Сирия в случай на заплаха срещу Америка. Пентагонът вече предупреди за опасността, която представлява "Ислямска държава" и смята, че може да се наложат операции в Сирия, след като въздушните удари през последните седмици са спрели напредъка на сунитската екстремистка групировка в Ирак.

Вчера Белият дом също заяви, че може да стане необходимо нанасянето на въздушни удари в Сирия.  

Ако видим заговор срещу американци, заплаха за САЩ  произлизаща от където и да било, ние сме готови да вземем мерки срещу тази заплаха, заяви заместник-съветникът на Белия дом по националната сигурност Бен Роудс. Според американски военен предсатвител подготовката на удари срещу "много важни цели" на "Ислямска държава", включително ръководители на групировката, може да отнеме между един час и една седмица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!