ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Стотици служители в затворите протестират пред Министерството на правосъдието

| обновено на 01.09.14 в 18:14
Снимка: БГНЕС

Около 200 служители в затворите проведоха четиричасов протест пред Министерството на правосъдието в защита на исканията и правата си. Те посрещнаха с освиркване заместник-министъра на правосъдието Марин Вачевски.  Недоволстващите са служители в места за изтърпяване на наказания от София, Враца и други градове. По време на протестните действия звучаха патриотични песни и националният химн.

Председателят на браншовия синдикат Иван Петров каза, че полицейските служители от затворите от пет години поставят исканията си и ще продължат да го правят, докато те не бъдат удовлетворени.

"Деколонизацията стана, но военщината остана", "Събуди се вече", "Омръзна ни мизерията" – това са час от плакатите, които издигнаха протестиращите. Те са подкрепени от служители от Синдиката на полицията.

Малко преди протеста стана ясно, че голяма част от исканията на протестиращите де факто вече се изпълняват както по отношение на въвеждане на смесения режим, така и работата по документите, които трябва да бъдат приети, за да бъдат вдигнати техните заплати, включително и по осигуряване на подходящи условия, за да могат те да реализират синдикалната си дейност и да участват в преговорите.

Министърът на правосъдието Христо Иванов прие ръководството на браншовия синдикат, като заяви, че проблемите, които синдикалистите поставят,  са справедливи и че те са в резултат от трупани с години нерешени въпроси, един от които, откроен от него, беше неравнопоставеното положение със служителите от МВР. Той разкритикува и начина, по който беше въведен работният режим в затворите, като акцентира на това, че това е станало не в диалог със синдикатите.

Министър Иванов посочи, че във възможностите на служебния кабинет е да заложи в бюджета за 2015-а година необходимите средства, за да бъдат изравнени заплатите на служителите от МВР и служителите от затворите. От друга страна, ще започнат разговори по места през тази седмица между шефовете на затворите и синдиката, а другата седмица, отново при министър Христо Иванов, за това къде може работата да мине на смесен режим и къде може в този смисъл да бъде удовлетворено искането на места да бъде запазен и 24-часови режим. Далечната перспектива, която си поставиха министър и синдикалисти, е да започне да се работи изцяло по промяна на ситуацията в затворите не само по работния режим, но и решаването на социалните въпроси – система от мерки, които това правителство ще набележи и ще ги остави за своите наследници.в защита на исканията и правата си.

Синдикатът на служителите в затворите и ръководството на Министреството на правосъдието се договориха за нова среща след седмица, на която отново да бъде обсъден спорният въпрос с режима на  работа в местата за лишаване от свобода. Вицепремиерът Христо Иванов съобщи това лично на събралите се на национален протест пред Министерството надзиратели, но беше освиркан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!