ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Русенският музей участва в международна изложба

Със снимков материал, Регионален исторически музей - Русе партнира в реализацията на международната изложба „Експрес Свобода“. Изградена специално за експониране в градска среда, изложбата ще представи снимки, документи, карти и други материали, които илюстрират съдбоносните събития от 1989 година.

Снимките по темите за хлорните обгазявания и екологичните протести от 80-те години на ХХ век в Русе са част от илюстрациите за различните начини, по които държавите от Централна и Източна Европа достигат до свободата. От утре до 19 септември,  изложбата ще бъде експонирана в Будапеща, Берлин и Варшава.

„Експрес Свобода” е международен проект, предназначен да припомни фундаменталното значение на революциите от 1989 г. за идентичността на европейските граждани, които живеят от двете страни на несъществуващата вече Желязна завеса.

Освен пътуваща изложба, проектът предвижда образователно пътуване с влак по маршрут през централноевропейските столици за младежи и уебсайт с информация за историческите събития отпреди 25 години. Проектът „Експрес Свобода” се организира от Европейската мрежа за памет и солидарност.

Коментарите са на Искрен Великов, уредник в отдел Нова и най-нова история в регионалния исторически музей - Русе, и на Деян Кюранов,  програмен директор, политически изследвания - ЦИД, член на Управителния съвет на ПК “Екогласност” 1989-1990 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!