ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Работниците от „Напоителни системи” започнаха предупредителни протести

| обновено на 03.09.14 в 15:21
Снимка: БГНЕС

Работниците от държавното дружество „Напоителни системи” започнаха предупредителни протести заради неизплатени заплати. Служителите от „Напоителни системи“ - Търговище протестираха предупредително един час заради неплатени заплати и осигуровки. Протестиращите работници се оплакаха, че възнагражденията им се забавят необичайно дълго:

Богомил Бонев се казвам, електротехник. Доста време стачкуваме. Очакваме реформи. Дано. Последно заплата сме получили за май месец. Исканията са комплексни - и за заплати, техника, работно облекло. Ето, хората с дънките ходят на работа. Нямат работно облекло.

По време на протеста факти за състоянието на предприятието изнесе Елена Андонова от КНСБ:

Това мога да кажа, че към настоящия момент клонът дължи за заплати и осигуровки 202 650 лева, а за всички клонове задълженията са в размер на 3,5 милиона.

Синдикатите обявиха, че държавата дължи на "Напоителни системи" 3 и половина милиона лева. Пред "Хоризонт" Светла Василева от КНСБ заяви, че дружеството е източвано години наред и тонове от тръбите за напояване са продадени за скрап:

Защо не попитаме къде са парите от тръбите. Точно това беше, за да се оздрави дружеството. Ние дочуваме, че страшно много милиони са взети от тези тръби. Къде са? Та тези тръби са държавна собственост. Защо трябваше да отидат в партийни каси или в частни дружества?

В отговор министърът на земеделието Васил Грудев пое ангажимент да намери пари за заплати на работниците:

Там най-краткосрочният ни ангажимент е ние да осигурим все пак заплатите на служителите. Отговорността, която те носят, е огромна. Тези хора няма да бъдат оставени. Аз ще намеря всички необходими ресурси в рамките на бюджета на Министерството на земеделието, тъй че ние да осигурим поне изплащането на заплатите на служителите от "Напоителни системи".

Работниците и служителите от "Напоителни системи" - Търговище предупредиха, че, ако не бъдат изплатени заплатите им, ще протестират пред Министерството на земеделието в столицата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!