ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Джон Кери: САЩ формира широка коалиция от европейски и арабски страни за борба с "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери изрази увереност, че страната му ще успее да формира широка коалиция от европейски и арабски страни за борба с джихадитстката групировка "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Кери заяви това на пресконференция по време на посещението си в турската столица Анкара, част от близкоизточната му обиколка. По време на тази обиколка Кери търси съюзници в борбата на САЩ с екстремистите, превзели райони от Северна Сирия и Ирак.

Никой не ме пита дали ще включим Иран, но мисля, че няма да е уместно Иран да бъде включван в тези усилия, по-конкретно заради намесата му в Сирия

Дипломатът обаче направи уточнение, че продължава преговорите с Иран за ядрената му програма, като при това има големи надежди за тях. Той увери, че Вашингтон и Анкара остават заедно пред регионалните предизвикателства, но уточни, че ролята на Турция в коалицията срещу джихадистите ще бъде определена по-късно.
Турция е предпазлива заради десетки свои заложници, взети в плен от "Ислямска държава". 10 арабски държави вече се съгласиха да подкрепят Съединените щати в борбата им с групировката. От европейските държави подкрепата си обяви Франция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!