ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Борислав Сарафов: "Костинброд 2" е невъзможен на изборите

| обновено на 16.09.14 в 15:18
Снимка: БГНЕС

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов призова медиите да си сътрудничат с прокуратурата, когато правят разследвания за изборна търговия със скрита камера.

На дискусия, организирана от Асоциация "Прозрачност без граници", посветена на противодействието на престъпленията срещу избирателните права на гражданите, Сарафов успокои, че "Костинброд 2" е невъзможен - заради промененото (и заради скандала с надтиражните бюлетини) законодателство, според което не частна печатница, а БНБ печата бюлетините; заради контрола при транспортирането на бюлетините; заради уникалния номер, който носи всяка от тях.

Сарафов успокои, че неправомерно печатане и съхраняване на надтиражни бюлетини вече е невъзможно, включително и за да се ползват като тапети, с което иронизира коментар от преди година и половина на единствения подсъдим по делото "Костинброд" - бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

Според заместника на Сотир Цацаров от аферата, която взриви деня за размисъл преди предишните предсрочни парламентарни избори, печеливши няма. Удар обаче е понесло държавното обвинение: 

С днешна дата отчитам, че намесата на Прокуратурата за предотвратяване на подмяната на вота на гражданите беше използвана срещу нашата институция. Доказателства, събрани от нас, отчитат не обществените очаквания, а преди всичко медийното законодателство. Прокуратурата не е била и няма да бъде политически инженер.

Борислав Сарафов призова медиите да работят съвместно с прокуратурата по разкриване на изборни престъпления.

Нека вашите камери и микрофони да бъдат използвани в разследването
, каза той, но отрече призивът да е свързан с признаването, че разследващите не могат да се справят с бизнеса с гласове. Заместникът на Сотир Цацаров коментира и оперативната ситуация в страната - 20-ина дни преди предсрочния парламентарен вот.

Надявам се брокерите да не са толкова изобретателни и да сътворят някаква нова изборна измама, с която да ни изненадат. Към момента все още не са много сигналите за изборни престъпления. Политическият процес - като че ли върви дори вяло. Това е новото, което е за тези избори, че всъщност някои кандидати опитват да напазаруват преференции. В рамките на същата политическа сила, която ги издига. Не мога да ви кажа нито кои, нито колко точно. Не са много определено, под десет са, обясни Сарафов.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!