ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цветан Василев се е предал на сръбската полиция

| обновено на 16.09.14 в 18:34
Снимка: БГНЕС


Банкерът Цветан Василев се е предал на полицията в Белград, съобщи радио b92, позовавайки се на сръбския вестник "Блиц". От прокуратурата отказаха коментар.

Сръбското издание уточнява, че Василев се явил в полицейското управление с местен адвокат в 11.00 часа местно време, т.е. 12.00 часа българско. Очаквало се по-късно днес той да бъде предаден на съдия, който да се произнесе по заповедта му за арест, издадена от Интерпол по искане на българската прокуратура. Искането е получено в Сърбия на 15-и септември, уточнява електронното издание на "Блиц". 

Константин Симеонов, българският адвокат на Цветан Василев, потвърди, че банкерът се е предал на полицията в Белград. Симеонов отказа повече подробности, но каза, че е обсъждал с клиента си миналата седмица подобен ход, без да са определяли кога може да стане това. Именно той обяви в началото на месеца, че банкерът е в Белград и че ако бъде отменено искането му за 72-часов арест, Василев е готов да се върне в страната, за да даде показания по аферата "КТБ" и да работи за оздравяването на банката. СГС отказа да се произнесе по искането заради липсата на фактически акт на задържането на Цветан Василев. Решението е обжалвано пред Софийския апелативен съд.

До 40 дни може да отнеме процедурата по екстрадирането на Цветан Василев от Белград, каза наблюдаващият прокурор по делото за КТБ Иван Гешев. Той обаче уточни, че до момента държавното обвинение не е уведомено официално, че банкерът се е предал. Именно от официалното уведомление започва да тече този срок. Това, което е известно, че първоначалният срок, който ще получи българската страна, след като то пристигне, е 18 дни, за да предостави събраните срещу Цветан Василев данни, които да убедят сръбските власти, че той трябва да бъде екстрадиран в България. Има възможност обаче този срок да бъде удължен до 40 дни. При всички положения, независимо от това, че Цветан Василев сам се е предал, фактът, че през тази процедура трябва да мине е налице. Той може да съкрати малко тази процедура, но в никакъв случай тя да не бъде заобиколена.

Прокуратурата трябва да реши и дали представил на Държавното обвинение ще занесе документите за Цветан Василев или това ще бъде направено по съдебен път. Всичко това предстои да се уточнява, защото в прокуратурата и към този момент заявяват, че нямат официална информация за случая, но са получили неофициална от полицейските власти там.

Това, което още се знае, е, че предварително трябва да има произнасяне на съда по искането за 72-часовото му задържане. То е предадено на българската прокуратура през Интерпол. Има възможност сръбският съд да постанови и различна мярка от задържане под стража, след което да се изчакат и документите, които ще изпрати прокуратурата.

Парадоксалното в случая е, че тази сръбска процедура ще тече успоредно с българската, която започна миналата седмица, когато по искане на защитата на Цветан Василев СГС се занимава именно с това 72-часово задържане на прокуратурата. Съдът тогава отказа да се произнесе по съществото на искането с аргумента, че няма физическо задържане. Това, че сега имаме такова в Сърбия обаче по никакъв начин не обвързва Софийския апелативен съд, който ще заседава по случая тази седмица.

При всички положения след екстрадирането на Цветан Василев отново български съд ще трябва да реши дали той да остане на свобода или да бъде в ареста. Това обаче, както става ясно, продължава във времето. Тези коментари получихме от прокурора Иван Гешев, когато в СГС започна гледането на искането на прокуратурата подуправителя на БНБ и един от първите обвиняеми по аферата КТБ Цветан Гунев да бъде временно отстранен от длъжност. Самият Гунев дойде за първи път и имаше възможност да направи първите си публични коментари, които той отказа.

Гунев стана първият обвиняем още на 16 юни, но фактът, че сега СГС решава за отстраняването му от длъжност,може да се обясни с това, че досега той беше в отпуск и прокуратурата не виждаше необходимост да иска такова отстраняване. Стана ясно обаче, че този отпуск е приключил и той възнамерява да се върне на работа. Затова аргументът, че ако се върне в БНБ начело на надзора, той ще влияе върху разследването е основният, който излага Държавното обвинение. За да са убедителни тримата прокурори, които пледират, са провели пресни разпити вчера, включително и с управителя на БНБ Иван Искров, за да се изяснят какви са правомощията по принцип на шефа на банковия надзор. От тези разпити, един от които и с анонимен свидетел, ставало ясно, че тези правомощия са твърде големи. Така че тезата на Държавното обвинение е, че в БНБ Гунев може освен да влияе на разследването и да манипулира свидетели и показания. Според Иван Гешев Цветан Гунев е знаел какво се случва с КТБ. Въпреки това не просто не е реагирал, а го е поощрявал. Той се държал не като шеф на банковия надзор, а като защитник на КТБ. Оставането на Цветан Гунев като подуправител на БНБ означава Цветан Василев да бъде назначен за квестор в КТБ, заяви Гешев.

Часове, след като Цветан Василев се яви в белградската полиция, в българското МВР няма получена официална информация за това. Заради случая българските власти са изпратили запитване до сръбските си колеги. От МВР обясниха пред "Хоризонт", че до момента са искали на няколко пъти през канала на Интерпол задържането на Цветан Василев. Отговор засега не е получен. Това се е случило и след последните публикации в медиите у нас, че банкерът се намира в Белград. Затова вътрешното министерство днес е изпратило питане до белградската полиция, което да изясни доброволното отиване на Цветан Василев там. Източници от полицията обясниха пред "Хоризонт", че в сръбското вътрешно министерство процедурата по снемане на самоличност и показания в подобни случаи е по-дълга отколкото у нас. Заради това вероятно е и забавянето на информацията от сръбските власти. Все още и профилът на Цветан Василев не е свален и от сайта на Интерпол. Оказа, че страната ни вече няма и офицер за свръзка в посолството ни в Белград.

Агенция Ройтерс също съобщи, че Василев се е предал, като се позова на високопоставен източник от сръбското министерство на вътрешните работи, пожелал анонимност. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!