ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Софийският градски съд не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд отказа за отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Аргументите на съда за това бяха съвсем лаконични и се свеждат до това, че прокуратурата не е осигурила достатъчно доказателства чрез свидетелски разпити, че ако се върне на работа, Гунев може да въздейства на свидетели. Точно това беше основната теза на държавното обвинение, което напомни, че предстоят разпити на още хора, които работят в БНБ и че те могат да бъдат подложени на психологически натиск от Гунев в качеството му на подуправител на банката.

Съдът записа в мотивите си, че ако е имало такива страхове, прокуратурата е трябвало да ги аргументира чрез разпит или чрез доказателства по отношение на тези свидетели, а не просто да го твърди формално. Освен това в съдебната зала стана ясно, че вчера Цветан Гунев е пуснал поредна молба да бъде в отпуск и тя е до 19-и декември, както и че де факто, че той няма как да изпълнява длъжността подуправител на БНБ, тъй като с акта на повдигане на неговото обвинение, му е отнет допускът до класифицирана информация.

За пореден път и при този благоприятен за него развой на делото той отказа да коментира и разследването, и обвиненията за КТБ, и покровителството, което й е оказвал.

Интересен факт от пледоариите беше изказване на негов адвокат, според когото е редно да си зададем въпроса дали проблемите на КТБ не са започнали именно с отстраняването от длъжност на Цветан Гунев, а не той да е причина за тези проблеми. Така или иначе още една съдебна инстанция ще се произнесе по този казус следващия вторник – Софийският апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!