ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдиите от ВКС изслушват кандидатите за председател на съда

| обновено на 17.09.14 в 16:58

Съдии от Върховния касационен съд изслушват двете кандидатки за председател на съда - това са настоящите заместник-председатели Павлина Панова и Таня Райковска. Такова изслушване се прави за първи път в рамките на процедура за избор на един от тримата големи в съдебната система. Самият избор ще се проведе следващия четвъртък.

Двете съдийки влязоха в състезанието за наследник на Лазар Груев, след като бяха номинирани от по пет  членове на ВСС. На пресконференция, предшестваща изслушването, те демонстрираха различно отношение към срещата с колегите си. Ако за Панова това изслушване е малка стъпка към желанието на съдиите да се самоуправляват, за Райковска това е форум и място на легитимност,  където ще отговори на зададените въпроси, но не очаква той да взима решения за подкрепа.

Самите съдии също декларираха, че не се изживяват като Светата инквизиция и нямат намерение да изпитват колегите си и да ги карат, цитирам, да се гърчат. Павлина Панова и Таня Райковска обявиха, че вярват, че избора следващата седмица ще е честен и че се радват на силната конкуренция. Райковска отрече да се е включила в състезанието аварийно и беше категорична, че няма от какво да се притеснява:

Пазих хигиена на личните си контакти, не обичам бели покривки, не ходя по коктейли. Живея затворен живот, от който страда и семейството ми.

Павлина Панова  пък обеща, ако бъде избрана, приоритет за нея да бъде отстояването на независимостта на всички съдии чрез реакция на всеки опит за атака отвън:

Бих имала активна позиция за да преустановявам такова говорене и такива нападки. Ще търся съдействието на ВСС за съвместни действия, когато такова действие няма или се забавя във времето, ще действам самостоятелно.

На изслушването във ВКС присъстват членове на ВСС и правосъдният министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!