ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МОН предприема мерки за осигуряване на достъп до образование за децата на бежанци

Снимка: Пресфото-БТА

Министерството на образованието и науката предприема всички необходими мерки за осигуряване на възможности за достъп до образование за децата на бежанци, търсещи закрила, които се намират в териториалното поделение на Държавната агенция за бежанците в с. Ковачевци, съобщават от ведомството. Налице е готовност за приемането на децата в няколко различни столични училища с цел по-лесната и бързата им интеграция.

Министерството продължава да очаква още информация от Държавната агенция за бежанците за броя на децата, тяхната възраст и националност. От Агенцията трябва да предоставят документите, с които удостоверяват пред Регионалните инспекторати по образование проведения курс по български език за съответното дете.

Съгласно Закона за убежището и бежанците малолетните и непълнолетните чужденци,получили закрила, имат право на образование по условията и реда за българските граждани.

Приемането на бежанци в училищата се извършва по време на цялата учебна година, но не по-късно   от 30 учебни дни преди приключването на втория учебен срок.

Задължително условие, за да могат тези деца да продължат образованието си е да са завършили  успешен курс по български език към агенциите. В момента 97 деца, получили международна закрила, са записани в училище за новата учебна година у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!