ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Главният прокурор е поискал официално екстрадицията на Цветан Василев

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал официално екстрадицията на Цветан Василев. Това става само ден, след като институциите у нас бяха уведомени, че разследваният за източването на КТБ банкер се е предал на полицейските власти в Белград. 

Към искането са приложени документи, които описват престъплението, в което е обвинен Василев, времето и мястото на това престъпление - т.е. края на 2011-а - юни 2014-а, когато според държавното обвинение са източени 206 млн. лева от касата на КТБ по указание именно на Цветан Василев. Пише и за кой текст от българския Наказателен кодекс става дума и какво наказание предвижда той. Има и много подробно описание на исканото лице - т.е. обширна информация, която да помогне на сръбския съд да се убеди, че този, който българската държава иска да й бъде предаден, е именно предалият се в сръбската полиция банкер Цветан Василев.

От прокуратурата обясняват какво следва след експресното изпращане на експедиционните документи - заседание на съда, който да се произнесе по същество по молбата на главния прокурор. Сръбският съд може обаче да поиска уточняващи документи, за да формира становището си. Окончателното мнение на сръбския правосъден министър, който преценява да бъде ли изпълнено решението на сръбския съд. Ако той каже "да", се влиза в третата фаза - предаване на лицето, за което се уговаря дата, час и място. Това обаче предстои.

Сега се чака кога сръбският съд ще насрочи първото заседание по екстрадиционното производство. Задължителен срок, до който това трябва да бъде направено, няма. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!