ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Санитарите и кухненските работници в Сливенската военна болница стачкуват

Снимка: БГНЕС

37 санитари и кухненски работници стачкуват в Сливенската военна болница, която е филиал на Военномедицинската академия. Причината са неизплатени за два месеца заплати от фирмата, която доставя храна на здравното заведение.

Стачкуваме, защото от месец юли и август не сме получили никакви заплати. Искания от санитарите и работник кухня от фирма "Силкомерс" – град София да се изплатят двете ни заплати, тогава ще влезем в отделенията. После, защо не получаваме пари от здравните пътеки, защо не получаваме работно облекло, защо на целодневните санитари – почваме от седем часа сутринта сме на работа до 19.00 нямаме осигурена храна, пита една от протестиращите. 

Нощни дежурства, които даваме в реанимация, хирургия, знаете хирургия е тежко отделение, гинекология също тежко и за нощно дежурство ни дават два лева, казва нейна колежка.

Поддръжка е частна фирма, охрана е частна фирма, защо са нужни в държавните болници частни фирми? Кой има облаги от това, кой ги подписва тези договори? Фактически ВМА трябва да разнищи нещата и министерството. Колко превежда министерството, къде отиват парите и защо не достигат до нас, задава въпроси друга санитарка.

За две години санитарите са получили четири предизвестия за прекратяване на трудовите договори, според тях, за да бъдат държани в страх. Лекари и сестри подкрепят протестиращи, а директорът на Сливенската военна болница заяви, че след санитарите трябва да освободят и болните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!