ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Хиляди българи се включиха в националната кампания "Чети с мен"

Снимка: Архив
В цялата страна се провежда инициативата "Чети с мен", организирана от Министерството на културата и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. БНР е медиен партньор, а журналисти от радиото ще четат откъси от произведения на свои любими автори.

В откриването на инициативата в Борисовата градина в столицата се включи и премиерът Георги Близнашки. В инициативата взеха участие и други министри от служебния кабинет като министъра на културата Мартин Иванов, на образованието Румяна Коларова и на спорта Евгения Раданова. Премиерът Близнашки чете откъси от книга на Иво Андрич, а Росен Плевнелиев беше избрал "Приказки за Мечо Пух".

Дойдоха и много известни лица от публичното пространство - актьори и певци. В част от Борисовата градина, на една от алеите, е разположена и шатра на Българското национално радио. Откъси от свои любими книги четоха журналистите от "Хоризонт" Диана Янкулова, Ирина Недева, Румен Стоичков, програмният директор на Националното радио Иво Тодоров и колеги от другите програми на БНР.

Десетки бургазлии се включиха в националната кампания "Чети с мен". Малки и големи дойдоха с любима книга в ръка и участваха в масовото четене в Морската градина. Почитателите на книгите споделиха емоцията си от срещата с писаното слово в културен център "Морско казино". Книгата е най-добрият и верен приятел. В нея може да се открие философията на живота, каза преподавателят по български език и литература Доротея Стоянова. Четящите хора в днешно време според нея имат важна кауза. Кампанията "Чети с мен" в Бургас включва още две прояви. Масово четене се състоя и в детския отдел на библиотека "Пейо Яворов", а ден на отворени врати е обявен в библиотеката на Университет "Професор доктор Асен Златаров". 

Седем читалища от Варна и отдел "Изкуство" към Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" поканиха свои читатели, които донесоха любимите си книги и прочетоха избрани откъси от тях пред сградите им.

В Пловдив много деца и техните родители участват в кампанията "Чети с мен". След дошлите да прочетат любими откъси от книги бяха също пловдивски писатели, издатели и учители. Сред организаторите на откритата читалня в Цар Симеоновата градина е Екетерина Полякова от Народната библиотека "Иван Вазов". Тя и нейни колеги посрещат всеки присъединил се към групата на четящите, за да му връчат отличителния стикер на кампанията "Чети с мен". Който желае, носи собствена книга. Който желае, подаряваме книги. Нека да предизвикаме целия град да чете, независимо от възрастта, посочи тя. С книги от домашните си библиотеки на опашката на четящите чакаха своя ред много деца от различни пловдивски училища. Вниманието привлече и възрастна пловдивчанка, дошла да сподели откъси от любими автори с таблет в ръка. Участниците в днешното пловдивско четене получиха информация и за още една кампания, която започна в града - за избор на любим съвременен български автор. Победителят ще бъде обявен на 15-и октомври.

Четете днес умни книги, за да не ви се налага като пораснете да четете забранени книги,- с тези думи писателят Христо Карастоянов се обърна към участниците в кампанията "Чети с мен" в Ямбол. Въпреки че според Карастоянов четенето е най-интимното и най-самотно занимание, той беше сред първите, които прочетоха откъси от любими книги пред ямболската библиотека. В кампанията "Чети с мен" се включиха близо 100 четящи ямболци. Чуха се откъси от книгите на Георги Господинов, Ран Босилек, Алеко Константинов, Чудомир и много други творци.

Читалищата в Смолянско се включиха с над 50 прояви в инициативата "Чети с мен". Сред тях са "Къщичка за книги", "Четене на зелената поляна", "Умната пейка" - в парка, където хората оставят любима книга с послание. И на площада пред читалището всеки носи любима книга, а пишещи четат свои произведения.

В Ловеч десетки деца и възрастни се включиха в Националната кампания "Чети с мен".  В Градската градина те четоха любими откъси от книги. Бяха наградени децата, които през лятото са прочели най-много книги, и участниците в кампанията "Предай нататък". За децата бяха организирани забавления и игри, а за възрастните - "Буккафе".

Националната кампания "Чети с мен" започна днес в Сливен с детски празник на открито. В Градската градина участниците в празника отидоха със своята любима книга. Актьори от кукления театър откриха четенето с литературни загадки. Проведена беше поетична щафета, в която сливенски писатели и поети четоха откъси от свои творби и предадоха щафетата на ученици-творци. В специално организирано Четящо влакче актьори и публика четоха откъси от приказки, които трябваше да бъдат разпознати от участниците. Предадена беше щафета на четенето -  папирус с послание до всички сливенски училища. Танц на приказните герои изпълниха децата от детските градини. В регионалната библиотека "Сава Доброплодни" по същото време желаещите да се включат в Голямото национално четене от кампанията "Чети с мен" четоха откъси от любимите си книги. Организатори на кампанията в Сливен са Регионалният инспекторат по образованието, Държавният куклен театър, Регионалната библиотека, Инженерно-педагогическият факултет на Техническия университет.

Инициативата "Чети с мен" събра повече от 50 деца и техните родители в Силистра. В инициативата се включиха четвъртокласници от ОУ "Иван Вазов" и второкласници от ОУ "Отец Паисий" в града. Учениците се надпреварваха да четат откъси от любими детски стихотворения и приказки на деца от детските градини, които още не могат да четат, но обичат книжките. След четенето децата подредиха в класация най-интересните книжки, от които са чели. Като всеобщ фаворит се наложи сборникът за първокласници "Моята родина, България". Участниците в четенето  получиха и подаръци - комплекти с детски книжки от български автори.

С нестандартна идея ученици, учители и пенсионери от Смядово се включиха в кампанията "Чети с мен". Дървена къщичка за книги беше монтирана в централната градинка. Участниците в кампанията я напълниха с книги, като идеята е четивата да се ползват на разменни начала, да се връщат или вземат от къщичката по всяко време и така тя да се превърне в символ на желанието да се насърчи четенето и грамотността. Смядовската къщичка на четящите хора е изработена от местен дърводелец и остава в градинката за постоянно.

Около 50 души се събраха в градинката до регионалната библиотека „Професор Боян Пенев” в Разград, за да се включат в националната кампания „Чети с мен”. Въпреки хладното и ветровито време повече от половината от присъстващите бяха деца с родителите си. За участниците в инициативата организаторите устроиха символична алея на книгата и "трон" от книги, на който всеки желаещ можеше да прочете откъс от любимо произведение, което носи, или от подредените там книги от библиотечния фонд.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!