ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Майсторът на батика от Сливен Данелина Косева открива изложба във фоайето на БНР

Майсторът на батика от Сливен Данелина Косева открива днес изложба във фоайето на Българското национално радио. Изложбата е посветена на 80-годишнината на радиото.

Абстрактните творби на Данелина Косева, изработени върху коприна, приличат на рисувани с много финес и стил многоцветни живописни платна: 

Разказвам само неща, които съм преживяла в резултат на осмислени ситуации. Стремя се да предам асоциативно усещанията и ако успея да докосна зрителя, това значи, че съм си свършила работата. Техниката е топъл батик, работи се само върху естествена коприна със специални бои за коприна. Начинът, по който аз работя, се прави с горещ восък и парафин. 

Професор Мария Попова от Нов български университет, която ще представи изложбата на Данелина Косева, я нарече уникален творец, чийто инвенции напомнят символиката на Кандински: 

В картините на Данелина има една изтънченост, един префинен вкус към цветовете в реалността, към тяхната структура и към техните съчетания. Но не съчетания на цветове, а съчетания на форми и цветове. Аз бих казала, че ако в реалността има тримерно пространство, Данелина показва в нейните картини едно многомерно пространство на нейното художествено мислене.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!