ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

13 мъже и две жени са жертвите на взрива в завода в Горни Лом

Утре е ден на национален траур

| обновено на 02.10.14 в 18:47
Снимка: БГНЕС

13 мъже и две жени са жертвите на взрива в завода в Горни Лом, потвърди началникът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Най-много са жертвите от Монтана, село Чупрене, трима от загиналите са от Горни Лом. 5-годишно момченце от село Средогрив остана пълно сираче.

Главен комисар Николов не изключи версията за човешка грешка, довела до смъртоносния взрив. Той поясни, че взривът е бил изключително силен. Две от сградите, които са част от цеха, ги няма. Вследствие на взрива са се разлетели 150-200-килограмови отломки и са се образували кратери. 

Взривът най-вероятно е станал около 16 часа и 58-59 минути. В 17.06 часа е постъпил в полиция и пожарна, заяви Николай Николов.

Опасност за населението няма, въпреки че след взрива е имало повишение на стойностите на серния диоксид, каза още главен комисар Николов.

По отношение на атмосферния въздух, водата няма никакво замърсяване. Вчера малко след взрива, до около час и 30 минути след него, е имало малко повишаване на нормите на серен диоксид. Не е в рамките на опасното за здравето. Към момента всичко е нормално, обясни Николов след огледа в завода за боеприпаси.

Конструкцията на взривения склад е предотвратила по-голяма експлозия и е запазила живота на хората от Горни Лом, коментира главен комисар Николов.

След взрива нищо друго не е могло да бъде направено, абсолютно нищо. Взривът за части от секундата е взел своето - човешки животи и много, много тежки разрушения. Хубавото е, че, когато е изграждан складът, въобще целият завод, той е проектиран така, че да бъдат "поети" най-тежките подобни аварии и взривната вълна да бъде насочена на място, което не е, да речем, близкото населено място. Това е предотвратило загубата на други човешки животи, каза още Николов.

Началникът на поражната в Белоградчик Пламен Петров е влязал в завода с двама свои колеги малко след взрива.

Видях, че цех "Ц" го няма. Гореше огън. Опитахме се да стигнем до мястото, но се чуваха слаби взривове. Никой не се обаждаше. Преценихме, че живи хора няма. Претърсихме сградите, които са по-отдалечени от него. Те бяха полуразрушени. Претърсихме и под маси, столове, мазилки. Продължихме да викаме. Никой не се обаждаше и след това се оттеглихме. Чуха се още два-три взрива, обясни Петров.

Час и половина е продължил огледът и разузнаването на терена в района на инцидента, съобщава МВР. Специализираният екип, в който е участвал и главен комисар Никола Николов, е направил снимки и е събрал допълнителна информация за обстановката.

Същинският оглед на мястото ще започне утре сутринта, като бъде спазен срокът от 24 часа след последния регистриран взрив и условието той да не е в тъмната част от денонощието.

Социалният министър Йордан Христосков заяви, че в близките дни семействата на загиналите ще бъдат подпомогнати. Той беше категоричен, че заводът ще бъде затворен. Седем акта и 17 предписания са наложени от трудовите инспектори само за година. Голяма част от предписанията обаче не са били изпълнявани.

Установено е старо работно оборудване, което се е изпозлвало в процеса на утилизация. Липсвал е втори изход на цеха за утилизация, както и инструкция за безопасност за работата в този цех. Установено е също така, че се съхраняват взривни вещества на самия втори изход на склада за тротилова пресовка, което е пречело за бързото излизане в случай на някаква авария. Навсякъде между цеховете е имало натрупани чували с отпадъци от тротил, които не са опасни, но затрудняват излизането на хората. Вече има акт на Инспекцията по труда. Заводът е затворен. Едва ли някога ще започне да работи. Това го казвам така предварително, но при тези условия този завод не трябва да работи. Министерството на труда и социалната политика първоначално с различни програми за временна заетост, впоследствие ще се търси трайна заетост, но повече не бива да се допуска риск, каза Христосков.

Аз съобщих на близките на хората за това, че искрицата надежда вече почти я няма. Те все пак се надяват, че някой може да се е отклонил и да бъде встрани. Утре след първия оглед прокуратурата, следствието поеха ангажимент отново да информират близките на хората какво е. Службите на Министерството на труда и социалната политика поемат близките на хората. Ние имаме пълен списък, за да се погрижим за тях, да се реализират всичките им социални права.

Главната инспекция по труда издаде акт за спиране на дейността на взривения завод в село Горни Лом. Дейността се спира до изясняване на причите за взрива. От 2010- та година до сега фабриката е проверявана 20 пъти, установените нарушения са 143, повечето от тях по безопасността на технологичните процеси, работното оборудване и осигуряването на здравословни условия на труд. Тази година от работа са били отстранени четирима работника поради липса на правоспособност. 

Главният прокурор Сотир Цацаров лично координира действията по разследването на взрива в завода за боеприпаси, съобщиха от държавното обвинение. На място процесуално-следствените действия се ръководят от окръжния прокурор на Видин. В Горни Лом е изпратен втори екип от следователи от Националната следствена служба.

Вече е претърсен офисът на фирмата - собственик на завода, в град София и предстои изземването на цялата документация. Документация ще се изземва и от административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана. От прокуратурата съобщават още, че продължават разпитите на свидетели.

Бащата на едно от загиналите момчета от Горни Лом Димитър Димитров коментира, че синът му е споделял с него своите притеснения за организацията на работа в цеха и редица пропуски на безопасността на труда.

Притесняваха се от това, че искат да се работи интензивно и се притесняваше точно от това, което се получи. Това бързане и тичане може да стане това, което се случи. И други някои неуредици. Примерно, доколкото чух от други негови колеги, снощи е имало там, са слагали мини, мотокар се е счупил, те са ги били свалили на три палета и са ги задължавали да ги свалят на ръка. Истината каква е - не знам, обясни Димитров.

Жителите на Горни Лом са шокирани от случилото се.

Прибирах се от работа и чух в микробуса, че гръмна. Спрях, погледнах нагоре облака и веднага си помислих, че това е горе, в района на завода. Няма откъде, сподели един от жителите. 

Точно тук, на пътя гръмна страшно. Едно момиче вика: "Няма помен от завода", разказа местна жителка. 

Колите подскочиха в селото. Човешка грешка за мен, каза друг местен жител.

С решение на правителството 3-ти октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите при взрива в Горни Лом. Отменят се публичните прояви, планирани за днес и утре.

На 5-и юни 2012-а година поредица от взривове предизвика пожар в частен склад за съхранение на боеприпаси край село Лозенец. Там загинаха трима души, а десетки пострадаха. Материалните щети бяха оценени на над 65 млн. лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!