ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ГЕРБ ще се опита да състави кабинет на малцинството

ГЕРБ: Ако има извиване на ръце, ще има нови предсрочни избори през пролетта на следващата година

| обновено на 06.10.14 в 17:48
Снимка: БГНЕС
Правителство на малцинството ще състави ГЕРБ. Това намерение те обявиха преди да станат ясни окончателните резултати от парламентарните избори. За премиер отново предлагат Бойко Борисов.  С поетия към избирателите ангажимент от ГЕРБ обявиха решението си за съставянето на правителство на малцинството.

Съзнаваме, че това ще бъде кабинет на малцинството и това е най-големият компромис, който ние правим като политическа сила - да положим всички усилия да имаме такова правителство, такъв кабинет, който да започне да решава проблемите в страната. Ако не се случи това, отговорността се разпределя между останалите политически сили,
обясни Румяна Бъчварова.

При съставянето на правителство на малцинството от ГЕРБ ще търсят подкрепа за основните си политически приоритети и от БСП, и от ДПС. С БСП и ДПС ГЕРБ нямат намерение да правят коалиция, уточни заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

Ние сме принципни и казваме с кого не бихме могли да направим коалиция, но ще водим разговори, защото има някои приоритети, които всеки един ще иска да реализира
, каза Цветанов.

Преговорите ГЕРБ ще започнат, след като излязат окончателно ясни резултатите от вота. Преговорите трябва да са прозрачни, а политическите сили трябва да идват с изчистени намерения, обясни Томислав Дончев.

Големият трябва да прави по-малко компромиси
, подчерта Дончев.

Едно от условията, от което ГЕРБ няма да отстъпва, е Бойко Борисов да е премиер. А Румяна Бъчварова обясни, че нежеланието на Реформаторския блок да приемат този факт ги е поставило в положение, в което те трябва да преосмислят позицията си и да изчакат да дойде и техния ред. Освен това Бойко Борисов е добре приет и в Европа, обясниха от ГЕРБ. Членовете на Изпълнителната комисия няколко пъти повтаряха, че властта не е самоцел за ГЕРБ.

Ако на партия ГЕРБ бъдат извивани ръцете, ние разглеждаме вариант следващи избори около Коледа,
беше категоричен Димитър Николов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!