ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдът реши: Бареков не е обидил Борисов, като го е нарекъл "тъп"

Едно от делата, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу лидера на "България без цензура" Николай Бареков, приключи с оправдателна присъда. Софийският районен съд прочете присъдата "невинен" в отсъствието на двамата партийни водачи.

Делото приключи някак изненадващо, защото очакванията бяха съдът да спре процеса заради евродепутатския имунитет на Бареков, каквато е съдбата на други подобни казуси в съдебна фаза. Съдия Николай Василев обаче сложи точка на случая, който започна с интервю на Николай Бареков, в което, в отговор на въпрос на водещия, казва, че "Бойко Борисов по принцип е тъп".

Служител на пресцентъра на ГЕРБ разказа, че когато лидерът на ГЕРБ разбрал за изказването на бившия журналист, съблякъл сакото си и го хвърлил, което било знак, че е много ядосан. 

Адвокатите на Бареков се опитаха от своя страна да прехвърлят спора на лексикалната плоскост, за да се изясни кой точно смисъл на думата "тъп" е засегнал Борисов.

Съдът днес прие, че за да бъде довършено престъплението "обида", тя трябва да бъде възприета лично, а по делото категорично е установено, че Бойко Борисов не е гледал лично предаването на 19-и октомври 2013-а година, а е чул само преразказ. Иначе, записа в присъдата си съдия Василев, няма спор, че думата "тъп" е обидна, но само ако тъжителят е чул лично подсъдимият да я изрича, тъй като не е бил в телевизионното студио, нито е гледал предаването по телевизията, а е е бил в самолет на път за България.
 
Борисов ще трябва да заплати разноските за експертизи по делото в размер на 355 лева. Той може да обжалва оправдателната присъда пред Софийския градски съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!