ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Министърът на правосъдието ще представи проекта на актуализираната Стратегия за съдебна реформа

| обновено на 14.10.14 в 12:28

Министърът на правосъдието Христо Иванов ще представи проекта на актуализираната Стратегия за съдебна реформа. Документът е сред основните приоритети на служебния министър на правосъдието и според предварителна информация, той предлага Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска.

Дни пред официалното представяне на Стратегията, главният прокурор Сотир Цацаров задочно упрекна Христо Иванов, че министерството готви "на тъмно" промени в Стратегията и в Закона за съдебната власт. Обвинител номер едно предложи той да бъде поканен на следващото заседание на Висшия съдебен съвет, за да информира съдебните кадровици за съдържанието на Стратегията. Очаква се това да стане в четвъртък.

Решителна стъпка, без да е радикална, така в едно изречение обобщи документа правосъдният министър, като напомни, че върху него са работили трите му предшественички в министерството. За разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска квота, той се позова на различни международни експертизи. За реформата в прокуратурата обаче поиска да има международна експертиза с уговорката, че мястото й е в съдебната система, но трябва да се види откъде идват проблемите й.

За Иванов, преди въпроса за статута на главния прокурор, по-важен е този за работата на прокурорите под него. Личното му мнение е, че връзките между отделните звена в прокуратурата трябва да бъдат поразхлабени, както и че седемте години мандат на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор са твърде много.

Утре на извънредно заседание на ВСС стратегията ще бъде представена на съдебните кадровици, а призивът на служебния правосъден министър е да се прави дебат по същество, без излишна подозрителност към авторите на документа. Що се отнася до политическата съдба на стратегията, която няма да бъде внасяна в МС, нито в новото Народно събрание, Иванов отказа да прогнозира дали тя ще стане и стратегия на следващото мнозинство, но напомни, че за да се търси политически консенсус за съдебната реформа, първо трябва да има такъв в професионалната общност. Той заяви, че вижда в този актуализиран вариант на стратегията за съдебната реформа именно такава възможност за професионален дебат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!