ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Около 70 хиляди са болните от епилепсия, над една трета са деца

Около 70 хиляди са болните от епилепсия у нас. 28 000 от тях са деца, каза Веска Събева - председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. По думите й 70 на сто от хората с епилепсия живеят извън големите населени места и крият заболяването си. 23% от родителите у нас пазят болестта на детето си в тайна.

Как да разпознаем, че детето ни страда от епилепсия? Ако прави странни движения, премигвания, втренчвания, плаче без причина, не реагира. Личният лекар трябва да даде направление за детски невролог. Най-добре е да се отиде в педиатричната клиника към Александровската болница, ако детето е до тригодишна възраст. Също от детската неврологична клиника "Свети Наум", съветват специалистите.

70 на сто от случаите на епилепсия се лекуват. Затова е важно родителите да не се притесняват и срамуват и да не крият диагнозата на детето си от учителите, тъй като това може само да му навреди.

Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване в света. От нея са страдали Луис Карол, Нютон, Достоевски, Агата Кристи, Ван Гог.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!