ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров ще поиска сваляне на имунитетите на Цветанов, Сидеров и Станишев

Международни експерти ще разследват случая в Горни Лом

| обновено на 17.10.14 в 13:52
Снимка: БГНЕС

Международни експерти ще бъдат привлечени по делото за взривовете в завода за боеприпаси в Горни Лом, при които загинаха 15 души. Главният прокурор Сотир Цацаров за пореден път отрече причина за трагедията да е диверсия или саботаж.

По делото все още няма обвиняеми, тъй като продължава анализът на стотиците страници документация, която беше иззета в първите дни след взривовете. Макар и в съвсем начална фаза, водеща е версията "умишлена небрежност".

Експертната помощ отвън главният прокурор мотивира и с професионалната квалификация на собственика на завода "Миджур" Валери Митков:

Нека не забравяме, че той е ръководител на висшата школа по взривни работи към Минно-геоложкия университет. Очевидно е, че не можем да назначим за експерти хора, които са били обучавани от него или придобиването на правоспособността, на които, е зависела и от неговите решения. Дайте да прибавим и нещо друго. В случая става дума за експлозия на огромно количество мини, които са производство на чужди страни, използвани в натовски държави и от времето на студената война. Достатъчно е това като обстоятелство, за да търсим експерти - офицери от армията, които са нямали обаче каквото и да е отношение към доставки, превози, утилизации, разрешения, режими, и чужди експерти, които също имат инжинерно-сапьорна квалификация.

Сотир Цацаров коментира и два актуални въпроса от последните дни.

След конституирането на новото 43-то Народно събрание предстои той да поиска депутатските имунитети на Цветан Цветанов и Волен Сидеров. Делата им бяха спрени заради тези имунитети. За първи път обаче ще се иска имунитета на евродепутат, става дума за Сергей Станишев, чието дело също е спряно.

Що се отнася до разследването КТБ и Цветан Василев, по повод коментари на защитника на Цветан Василев, че той искал да даде показания по видеоконферентна връзка, главният прокурор напомни, че сме в процедура по екстрадиция и това, което Цветан Василев има да казва на българските разследващи, ще го каже, когато се върне в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!