ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Пленумът на ВАС изпраща в КС жалби на партии с искане за касиране на резултатите от изборите

Пленумът на Върховния административен съд изпраща в Конституционния съд 5 жалби на различни партии с искане за касиране на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври. Очаква се официална информация за решението да има утре.

Една от жалбите, която тръгва към Конституционния съд, е на Патриотичния фронт с искане за касиране на вота в Турция заради, както се твърди в жалбата, "множество груби и съществени нарушения" на основния закон и Изборния кодекс, довели до опорочаване на волята на избирателите. Върховният административен съд изпраща до Конституционния съд  и жалбата на няколко партии срещу изборите в 25-ти многомандатен избирателен район в София, на група кандидати за 10-ти многомандатен избирателен район - Кюстендил и на независимия кандидат Никола Вапцаров. Тези жалби ще бъдат обект на преценка и на пленума на Върховния касационен съд утре. Жалби до изборите в отделни райони, с молба да бъдат препратени в Конституционния съд има и до другите компетентни институции, главния прокурор, омбудсмана, Министерския съвет и президента. От Върховната касационна прокуратура все още проучват тези жалби. След това ще изложат становището си пред главния прокурор, който сам трябва да реши, дали да посредничи между жалбоподателите и Конституционния съд - това казаха за "Хоризонт" от екипа на Сотир Цацаров.

След пристигането на жалбите, които Върховният административен съд вече е решил да изпрати в Конституционния съд, конституционните съдии трябва да се произнесат по тяхната допустимост и ако ги намерят за допустими, да определят съдия-докладчик и да решат кога ще ги обсъждат по същество. Да формират своето окончателно становище, топсъдиите имат право и да събират доказателства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!