ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

МФ сви очакванията си за растежа на икономиката през 2015 г.

Министерството на финансите сви очакванията си за растежа на икономиката до 1,2 на сто през 2015-а година. Есенната макроикономическа прогноза на експертите е публикуван на интернет страницата на министерството.

Финансовото ведомство ревизира очаквания растеж, както до края  на годината, така и за следващата година. В предходната прогноза експертите сочеха ръст на брутния вътрешен продукт от 2,1 на сто до края на годината, което сега е сведен до процент и половина. С 1,4 на сто е свит и очаквания растеж на икономиката за 2015 година.

От министерството на финансите не очакват увеличаване на заетостта през следващата година, но  и не прогнозират значителен ръст на безработицата. Според анализа хората без работа ще са около 11 процента и половина.

Средногодишната инфлация за 2015 година се очаква да е около един процент, а до края на годината заложеното е 1,1 на сто.

Относно потреблението - стагнацията ще се запази. От прогнозираните през пролетта три процента ръст той вече е свит до 0,9 на сто. Износът ще нараства вместо с очакваните шест процента едва с три процента и половина. На фона на застоя в потреблението и вноса ще остане наполовина по нисък вместо очакваните шест процента и половина, ръстът му ще стигне едва до три на сто.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!